Ökänd hackare: Lättare att knäcka valsystem än Ebay

En vitrysk superhacker ger Ebays säkerhetssystem gott betyg.

Ebay och andra e-handlare, precis som till exempel bankföretag, är betydligt svårare att hacka sig in på än diverse valsystem och andra statliga tjänster i olika länder. Det menar den vitryske hackaren Sergei Pavlovich som bland annat är ökänd för att ha dömts till tio års fängelse för dataintrång.

Pavlovich, som enligt en artikel i The Guardian kallar sig “Policedog”, ska redan i början av 2000-talet ha tjänat 100 000 dollar i månaden på stulen kreditkortsinformation, och sedan dess ska han ha etablerat sig som en av de ledande figurerna inom den undre cybervärlden i Ryssland och Östeuropa.

Annons

Dock inte helt säkert på Ebay heller

Efter uppgifter om att den ryska regeringen skulle ha använt sig av hackare för att påverka det amerikanska presidentvalet, har Pavlovich - som antas ha insyn i saken - hamnat i blåsväder igen. Han har inte velat kommentera anklagelserna mot honom till pressen men menar dock att det har blivit betydligt lättare att ta sig in på statliga organisationer i takt med att dessa ständigt lanserar nya appar.

Annat är det med till exempel banker, betalbolag på nätet, bankomatnätverk och “stora kommersiella organisationer som Ebay” eftersom de har råd att anlita experter för att undvika just detta, enligt Pavlovich.

- Inte för att det har stoppat de ryska hackare som åtminstone vid något tillfälle har hackat alla de här företagen och institutionerna, jag har sett det med egna ögon, tillägger Sergei Pavlovich i The Guardians artikel.

The Guardian hänvisar till en intervju som först publicerades i den ryska tidningen Moscow Times.

Annons