Pakistan nästa e-handelsraket – väntas nå $1 miljard 2020

Pakistans e-handel väntas växa kraftigt de kommande åren i takt med att allt fler får tillgång till Internet.

När det pratas om internationell e-handel och stora e-handelsländer är det ofta USA och Kina som står i centrum, samt Storbritannien här i Europa. Den senaste tiden har en hel del strålkastarljus även riktats mot Indien där e-handeln bland annat väntas göra en betydande insats för att minska landets arbetslöshet.

Från 60 miljoner till en miljard på 4 år

Desto tystare är det om Indiens grannland Pakistan, som med sin befolkning på över 190 miljoner räknas som världens sjätte största land sett till folkmängd. Men allt fler av landets invånare får nu tillgång till Internet och det väntas leda till att Pakistans e-handel växer sig allt större.

Annons

Enligt nyhetssidan GulfNews.com spås Pakistans e-handel vara värderad till en miljard dollar år 2020, vilket kan jämföras med de 60 miljoner dollar den värderas till i dag.

Ökning inom mode och elektronik

Grundaren av onlinemodebutikern Virgin Teez säger till GulfNews att han uppskattar att ungefär tusen varumärken i månaden just nu tar steget ut på nätet i Pakistan, och att takten hela tiden ökar inte minst tack vare det utbredda användandet av sociala medier.

- Över 73 procent av befolkningen har nu tillgång till en mobiltelefon, och smartphone-användarna är nu uppe i nio miljoner. Telefonerna med tillgång till Internet har ökat tillgången till Internet dramatiskt och gjort e-handelsföretagen mycket mer tillgängliga för alla, säger han.

Uppgifter till GulfNews gör gällande att det för tillfället finns omkring 2 000 nätbutiker i Pakistan, men den summan kommer troligtvis att växa kraftigt. Framför allt väntas ett stort tillskott av e-handelsaktörer inom bland annat mode, mat, elektronik och skönhet.

Annons