PostNords ansvarsnivå går från 50 000 till 150kr/kilo

Hänvisar avtalskunder till deras "nya förenklade varuförsäkring".

Det går inte jättebra för PostNord-koncernen som brottas med en enorm förlust där Danmark pekas ut som det svarta fåret i ekvationen. Fraktbolaget måste snabbare ställa om till en framtid utan brev och flera stora förändringar planeras inom koncernen.

I dagarna meddelade PostNord till sina avtalskunder att deras tidigare försäkringsskydd på upp till 50 000 kronor på paket slopas och ersätts med en ersättning om 150 kronor per kilo. En ändring som bland annat den populära bloggen Cornucopia tagit upp och kommenterar med följande:

Annons

- I praktiken innebär detta noll skydd, då enbart arbetstiden med att stånga sig blodig mot Postens "kundtjänst" kostar mer än 150 kronor.

"Har haft en mer generös ansvarsnivå"

PostNord bekräftar att ändringen kommer att genomföras den 2 maj i år och att den kommer att leda till en ersättningsnivå på 150 kronor per kilo. Fraktbolaget förklarar det hela med att de tidigare haft en mycket generös ersättning och att man nu hamnar i linje med branschen i övrigt och deras rekommendationer.

- Det stämmer att vi anpassar våra villkor i enlighet med NSAB 2015. På våra pakettjänster har vi tidigare har vi haft en mer generös ansvarsnivå än den Nordiska Speditörsförbundets allmänna bestämmelser anger, meddelar Maria Ibsén, pressansvarig på PostNord.

"Inga prisjusteringar"

Om man fortsatt vill ha en försäkring som täcker högre varuvärden så hänvisar PostNord till deras "nya förenklade varuförsäkring", som avtalskunder kan lägga till på försändelser. Att försäkra ett varuvärde på upp till 50 000 kronor kostar då 130 kronor.

- Förändringen görs som en del i det harmoniseringsarbete vi gör av vårt tjänsteerbjudande, och ansvarsnivån justeras så att alla tjänster har samma nivå. Vi har tidigare följt NSAB 2015 för våra tyngre paket- och palltjänster, och i fortsättningen gör vi det även för mindre paket och budtjänsterna.

Kommer denna ändring innebära lägre priser på de tjänster där försäkringen i princip slopas?

- Den ändrade nivån kommer inte att leda till några prisjusteringar för tjänsterna.

Annons
Annons