SMS-kod ska göra danska kortköp på nätet säkrare

Danska kreditkortet Dankort inför nya säkerhetsregler till sommaren.

Danska konsumenter som har ett så kallat Dankort har hittills kunnat handla på nätet genom att endast uppge den information som står på kortet. Men nu planerar betalningsföretaget Nets, som hanterar korten, att införa en särskild säkerhetskod för köp på nätet. Förändringen är tänkt att bli verklighet till sommaren och ska gälla på alla köp över 200 kronor, enligt en artikel från P4 Jylland.

- Vi ska införa att man vid större köp får en sms-kod skickat till sig. Den ska man sedan ange hos nätbutiken för att genomföra sitt köp, säger Jeppe Jul Andersen, Senior Vice President hos Nets.

Annons

Säkra köp ska bli ännu säkrare

Ehandel.se har tidigare berättat att bland andra Nordeas svenska kunder har upplevt problem med att betala på nätet sedan banken infört regler som skulle göra Internetköp säkrare. Även i Danmark uppges nu säkra nätköp vara anledningen till att man vill införa ett kodsystem. Detta trots att det enligt Jeppe Jul Andersen får anses säkert att betala med Dankort online redan som systemet ser ut i dag.

- Missbruket med Dankort på nätet är relativt lågt om man jämför med andra internationella kreditkort, och användarna behöver inte oroa sig. De får pengarna tillbaka om de blivit utsatta för bedrägerier, säger han.

Dankort, som enkelt förklarat är en dansk modell av Visa eller Mastercard, är väldigt populärt i Danmark. Kortet är avgiftsfritt men bara tillgängligt för de som har ett lönekonto hos en dansk bank. 2014 genomfördes över 100 miljoner transaktioner med Dankkort på nätet, enligt Nets.

Annons