Sex arresterade för attack mot bland andra Amazon

Unga killar som attackerat flera stora företag via ett hackerverktyg har nu arresterats.

Brittiska motsvarigheten till FBI med namnet National Crime Agency (NCA) har arresterat sex tonåringar för attacker mot bland annat Amazon, Microsoft och Sony.

NCA ska vara ute efter hackergruppen Lizard Squad som tidigare tagit ner sajter som Microsoft och Sonys spelnätverk. De sex männen mellan 15 och 18 år som man nu arresterat ska dock inte vara en del av hackergruppen.

Annons

Dessa tonåringar har bara använt ett verktyg ifrån hackergruppen, Lizard Stresser, för att attackera sajter. De riktiga hackarna ska alltså fortfarande vara ute i det fria. De nu anhållna ska ha betalat för verktyget med den digitala valutan Bitcoin och man har kunnat ta ner sajter i upp till åtta timmar.

- Genom att betala en jämförelsevis liten avgift, kan verktyg som Lizard Stresser lamslå företag ekonomiskt och beröva människor tillgång till viktig information och offentliga tjänster, säger Tony Adams, Head of Investigations på NCA.

Verktyget som ungdomarna använt utnyttjar ett nätverk av datorer och routers, som redan blivit hackade, för att sedan skicka stora mängder skräptrafik till sajter som exempelvis Amazon. En attack vid namn distribuerad DoS som kan kosta företag stora pengar, genom att deras webbsidor blir otillgängliga.

Enligt NCA utsattes runt 30 procent av företagen i Storbritannien för DDoS-attacker under förra året. Nu går man hårt åt de som står bakom dessa och även om man inte verkar ha kommit åt kärnan så ska de som håller på med denna typ av aktivitet nu ställas inför rätta.

Annons