Svenskt hotell först i världen med Amazons högtalare

Gästerna på ett Clarion-hotell i Stockholm kan nu beställa taxi och sätta igång musik med hjälp av Amazons digitala assistent Alexa.

De senaste månaderna har Amazon kommit med flera nyheter om sin digitala assistent Alexa, som numera både spårar och tar emot e-handelsbeställningar. Kunden behöver bara säga vad han eller hon behöver, och sen tar Alexa, eller Amazon Echo, som assistenten egentligen heter, hand om uppgiften.

Vad blir det för väder i dag?

Nu har Alexa fått ännu ett nytt jobb. Som första hotell i världen har nämligen Clarion Hotel Amaranten i Stockholm installerat roboten i ett av sina rum, berättar tidningen Nöjesguiden. Alexa ska ersätta den traditionella informationsbroschyren som brukar finnas på hotellrum och bland annat hjälpa hotellgästerna med taxibeställningar, väckning och väderrapport. Den ska dessutom kunna styra rummets belysning och ordna med musik. Allt via röststyrning.

Annons

Alexas första dagar på nya jobbet uppges ha varit lyckade, så det är inte omöjligt att hon får mer jobb framöver.

- Än så länge har vi installerat Alexa i en av våra sviter som ett prov. Gästernas omdömen har varit mycket positiva och vi ser därför detta som ett första steg i vår satsning på denna typ av teknik, säger Erica Lund, hotelldirektör Clarion Hotel Amaranten.

Annons