Tillväxt på 300% – investerar 6 miljarder i e-handelzon

Lager på plats ska ge extra snabba leveranser.

Inom tre år väntas Förenade Arabemiraten och närliggande länder, som Saudiarabien och Irak, ha en samlad e-handelsmarknad värd 20 miljarder amerikanska dollar. Det är omkring fyra gånger så mycket som de dryga 5 miljarder samma marknad var värd år 2015. Nu meddelar Dubai att landet planerar att möta utvecklingen, som alltså motsvarar en tillväxt på 300 procent på fem år, med investeringar i en så kallad e-handelszon. Den ska göra det än mer attraktivt för e-handlare att etablera sig i regionen.

Vill locka utländska investeringar

Mer exakt handlar det om en yta på nära 430 000 kvadratmeter precis intill Dubais internationella flygplats, som ska omvandlas till ett e-handelsområde. Projektet har fått namnet Dubai CommerCity, och ska omfatta tre områden; kontor, logistikbyggnader och ett socialt område med gallerior och caféer. Det rapporterar flera medier. Enligt Khaleej Times ska den nya lageretableringen möjliggöra snabba leveranser till hela regionen.

Annons
Annons

Bakom investeringen i Dubai CommerCity, som väntas gå loss på motsvarande 6,1 miljarder svenska kronor, står bland andra Dubai Airport Freezone Authority (Dafza).

- Dubai CommerCity kommer att framhäva e-handelns roll som en nyckelfaktor för Dubais ekonomiska tillväxt. Projektet går väl ihop med Dafzas planer på att attrahera utländska investeringar till Dubai, säger Dafzas generaldirektör Mohammed Al Zarooni i ett uttalande.

Enklare skatteregler

Det nya e-handelsklustet beskrivs som en “free zone”, som innebär att företag som etablerar sig i området får förenklade regler när det gäller bland annat upplägget för skatt. I de free zones som har öppnats i Kina kan utländska företag öppna en filial utan att behöva etablera sin verksamhet i resten av landet.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!