Tvingades sälja hos Amazon – fick kritiserad nominering

Branschen tvingas till ovälkomna konkurrenten för att handla hyllat verk.

När den fransk-israeliska författaren Marco Koskas skulle ge ut sitt senaste verk fick han inte napp hos något traditionellt förlag. Därför valde han att istället att själv ge ut boken via Amazon.

- Eftersom jag inte fick napp hos någon förläggare bestämde jag mig i slutändan för att publicera själv, säger han till The Guardian.

Annons

Går bara att köpa hos Amazon

Men eftersom boken därmed endast går att köpa hos Amazon, har kritiska röster höjts. Det aktuella verket, "Bande de Francais", har nämligen nominerats till det prestigefyllda litteraturutmärkelsen Renaudotpriset - och den franska bokbranschen är inte helt nöjd med att boken bara finns att köpa hos Amazon.

Till The Guardian ska Syndicat de la Libraire Francaise, en fransk intresseförening för bokhandlare, ha framfört att de tycker att juryn bakom Renaudotpriset ska "försvara böcker och inte dem som hotar dem".

Märkte inte ens var den såldes 

För den oinvigde har Amazon och den franska bokbranschen varit i luven på varandra vid ett flertal tillfällen, och branschen har bland annat kritiserat Amazon för prisdumpning. Det ledde år 2013 till att Frankrike instiftade en ny lag som bland annat förbjöd e-handlare att leverera böcker utan fraktkostnad.

LÄS ÄVEN: Franska senaten röstar igenom "anti-Amazon"-lag

Renaudotprisets jury verkar dock inte ha hängt upp sig på vem som säljer boken. En av jurymedlemmarna ska ha sagt till The Guardian att han var så intresserad av texten att han inte ens märkte att den bara fanns att köpa hos Amazon.

LÄS ÄVEN: Frankrike stämmer Amazon - böter på 100 miljoner

Annons