Vinhandlaren Peder Molin överklagar till hovrätten

Efter den fällande domen i Stockholms tingsrätt väljer Peder Molin efter noga övervägande att överklaga till hovrätten.

I juni dömdes Peder Molin i Stockholms tingsrätt för olovlig försäljning av alkohol via sin e-handel Handlavin.se. Något som innebar att Peder måste betala 100 000 kronor i företagsböter samt 15 000 kronor i rättegångskostnader. Han dömdes även till villkorlig dom och 200 dagsböter på sammanlagt 10 000 kronor.

Strax efter det att domen blev känd startades en insamling för att hjälpa Peder betala böterna. En insamling som i skrivande stund är uppe i 6130 euro. Pengar som enligt Peder kommer att vara till enormt stor hjälp.

Annons

Men det kommer att dröja lite längre än planerat innan det är dags att betala böterna eftersom Peder och hans advokat valt att överklaga tingsrättens dom. Något som även åklagaren valde att göra.

– Eftersom vi valde att överklaga så ges det även en extra tidsfrist för åklagaren att överklaga. Det som kan tyckas vara lite märkligt är att han först valde att överklaga när vi gjorde det, berättar Peder på sin blogg.

Anser straffet vara för milt

Åklagaren yrkar i sin överklagan på att att straffet är för milt och vill fortsatt se att företagsboten skall ligga på 250 000 kronor.

– Hur man kan tycka att straffet är för milt är för mig ett mysterium när varken Skatteverket, som delat ut tillståndet för distansförsäljning av alkohol själva vet vad som gäller lagmässigt kring alkohollagen, och Folkhälsomyndigheten som är den instans som har hand om att alkohollagen efterlevs inte vet vad som gäller, säger Peder Molin.

Om det blir rättegång under 2015 eller först nästa år är ännu inte bestämt. När det gäller insamlingen så kommer pengarna öronmärkas till den eventuella domen och vid ett frikännande så ska pengarna gå till något välgörande ändamål som rör vinproduktion och vinhandel. Pengarna kommer aldrig hamna i egen ficka poängterar Peder.

– Jag var länge inne på att jag inte skulle överklaga eftersom mitt liv har varit upp och ner sedan polisen gjorde sin husrannsakan på mitt kontor i mars 2014. Men samtidigt tycker jag att det är en väldigt hård och orättvis dom, säger Peder Molin som hela tiden känt ett stort stöd från familj och vänner.

Annons