Vinstras och försäljningstapp för byggjätten under Q1

Beskedet: "Vi ska växa vår e-handel".

När koncernen Byggmax räknade ihop sina siffror för 2017 stod det klart att omsättningen hade ökat och nått upp i 5,3 miljarder kronor, samtidigt som resultatet dessvärre hade försämrats jämfört med året innan.

LÄS ÄVEN: Byggmax minskar resultatet med 90 miljoner

Annons

I dag presenterar koncernen, som utöver Byggmax även driver bland annat Skånska Byggvaror, sitt facit för de tre första månaderna 2018. Då visar det sig bland annat att omsättningen har minskat med 15 procent till 665 miljoner kronor och att rörelseresultatet sjönk till minus 98 miljoner kronor, från minus 62 miljoner samma period året innan.

Skånska Byggvaror backar med 36 procent

Skånska Byggvaror utmärker sig i rapporten genom att ha minskat sin omsättning för kvartalet till 67 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 105 miljoner samma pereiod 2017. Det innebär ett tapp på 36 procent.

Den negativa utvecklingen i början av året är dock inget som dämpar Byggmax entusiasm inför resten av 2018.

- Vi planerar öppna 20 nya Byggmax-butiker under året, 10 Byggmax trädgårdsavdelningar och växa vår e-handel. Transformationen av Skånska Byggvaror har börjat väl, skriver företaget i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Så många får gå när Skånska Byggvaror lämnar Helsingborg

Sen vår påverkade negativt

Byggmax förklarar den svaga starten på året med att våren kom till Sverige senare än vanligt, vilket innebär att "säsongen för utomhusprojekt har startat senare än på minst ett årtionde". Det i sin tur har påverkat hela marknaden negativt, menar företaget.

Men nu ser Byggmax fram emot ljusare tider:

- Historiskt har en sen säsongsstart inte nödvändigtvis betytt en svag försäljningsutveckling för helåret. Byggmax försäljning av inomhuskategorier har utvecklats väl, vilket tyder på att konsumentintresset för gör-det-själv-projekt fortsatt är högt, skriver bolaget.

Annons

LÄS ÄVEN: Bygghemma når kvartalsmiljard efter börsintroduktionen

Annons