Alibabas betaltjänst i stor Europa-expansion

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba ska vara redo att ta ett stort steg in i Europa med sin betaltjänst.

Genom avtal med flera stora banker i Europa ska Alibaba expandera sin betaltjänst Alipay till flera nya länder. E-handelsbolaget har tidigare gjort små insteg i unionen. Vi har bland annat skrivit om dialoger med hamnar och hur kineser i Europa ska få tillgång till Alipay.

Den franska e-handelsplattformen PrestaShop har även tagit in Alipay som betalmetod för länderna Tyskland, Storbritannien och Nederländerna.

Annons

Flera stora banker

Nu ska dock en större utrullning vara på gång via direkta avtal med fyra finansiella institutioner i olika länder i Europa. Dessa är franska BNP Paribas, brittiska Barclays, italienska UniCredit och schweiziska SIX Payment Services.

Enligt Wall Street Journal, som är en av de som rapporterat om expansionen, så kan Alipay utmana betaljättar som Mastercard och Visa. Tanken är att många fler europeiska handlare ska ta emot Alipay som betalmetod.

Målet: en miljon handlare

Betaltjänsten har runt en halv miljard användare och ska dominera betalningarna i hemlandet Kina. Användarnas konton är direkt kopplade till bankkonton. Betalvolymerna ska vara i nivå med Mastercard, enligt WSJ, och samtidigt vara mycket större än nätkonkurrenten PayPal.

Utöver Europa så försöker Alibaba och Alipay även göra ett större avtryck i Asien och i USA. Målet ska vara att Alipay finns tillgängligt hos en miljon handlare inom tre år. I september i år ska Alipay ha funnits hos 100 000 handlare i 70 länder. Då är inte verksamheten i Kina inräknad.

Annons