Amazon agerar draglok på den amerikanska börsen

E-handelsjätten har haft ett bra år på börsen och aktien har stigit med mer än 68 procent sedan årsskiftet.

Det har varit rejält skakigt på världens börsen den senaste tiden. I spåren av att Kina och andra tillväxtmarknader gett investerare kalla kårar har många e-handlare fått se sin kurs falla. I slutet av augusti var det särskilt märkbart, men det finns de som haft ett riktigt bra år på börsen.

En av dem är kinesiska JD.com som för tillfället är klart mer populär bland investerarna än sin största rival Alibaba. Amazon är en annan och e-handelsjätten har ökat med 68,2 procent sedan årskiftet. Något som innebär att man tagit över den gula ledartröjan från Apple på S&P 500-indexet enligt Bloomberg News.

Annons
Annons

Att Amazon går mot strömmen beror till stor del på att bolaget har 57 procent av sina intäkter i Nordamerika och därmed är mindre exponerat mot den globala marknaden än konkurrenterna. Bloomberg menar att Amazon agerat som en trygg hamn för många investerare.

Positiva rapporter

Utöver det har e-handlaren även kunnat visa upp två starka kvartalsrapporter där man i den senaste redovisade en försäljning på 23,2 miljarder dollar och samtidigt gjorde en vinst på 92 miljoner dollar.

Något som tog många analytiker på sängen och fick Amazons aktie att stiga med över 17 procent i börsens efterhandel. Måndagen den 24 augusti, som var en veritabel berg och dalbana på världens börser, stötte man dock på ett litet fartgupp.

Precis som många andra drabbades Amazon hårt och bolagets kurs slutade -6 procent på Nasdaq vilket innebar ett tapp om 14,5 miljarder dollar i börsvärde. Sedan dess har kursen återhämtat sig och kan mycket väl fortsätta uppåt då Amazon väntar sig positiva siffror även under årets tredje kvartal.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!