Amazon trotsar förbud mot fri frakt med nästan fri frakt

I förra månaden röstade det franska parlamentet genom förslaget som förbjuder stora nätbokhandlare att erbjuda fri frakt. Amazon svarade direkt med att införa ett fast pris på alla leveranser innehållande böcker. Ett väldigt, väldigt lågt sådant.

Striden mellan den franska regeringen och landets nätbokhandlare rullar vidare. I höstas röstade det franska underhuset genom en ny lag som innebär att nätbokhandlare inte får erbjuda fri frakt, om de samtidigt säljer böckerna till rabatterat pris.

I januari godkände den franska senaten lagförslaget och sedan var det upp till den franske presidenten, François Hollande, att godkänna lagen innan den träder i kraft. Något som ska ha skett i förra månaden när det franska parlamentet röstade i frågan.

Annons
Annons

Gav svar på tal

I Frankrike finns det cirka 3 500 traditionella bokhandlare, en siffra som är bland de högsta i världen. Av dessa är drygt 800 oberoende företagare och det här är något landet gärna vill värna om.  Särskilt mot större aktörer som Amazon som gärna konkurrerar med låga priser.

Men Amazon har inte suttit stilla i båten sedan lagen trädde i kraft den 8 juli, och e-handlaren har funnit ett sätt att komma runt det hela. 

– Vi får tyvärr inte längre erbjuda gratis frakt på böcker. Vi har därför valt att använda ett fast fraktpris på 1 centime per beställning (cirka 0,01 euro) på alla försändelser som innehåller böcker så att vi kan erbjuda er det lägsta priset på böcker, skriver Amazon på sina franska hemsida.Källa: Ars Technica

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!