Apoteas vd Pär Svärdson utsedd till Årets Företagare

Får det tyngsta priset i svenskt näringsliv.

Att ta hem olika typer av priser har närapå blivit vardagsmat för Apoteas vd Pär Svärdson. Den framgångsrike e-handlaren har belönats för allt från kundservice till logistik, och Apotea har utsetts till årets nätbutik flera år i rad.

LÄS ÄVEN: Årets Nätbutik avgjord - här är vinnarna

Annons
Annons

"Förutseende och långsiktig som strateg"

Och nu kan Pär Svärdson lägga ännu ett pris till samlingen - och denna gång handlar det om det kanske största priset hittills. Svärdson har nämligen utsetts till Årets företagare av tidningen Dagens industri. Enligt ett pressmeddelande från Apotea brukar priset beskrivas som det "tyngsta priset i svenskt näringsliv".

- Pär Svärdson har än en gång bevisat sig som entreprenör och företagsbyggare. Efter att i slutet av 1990-talet byggt upp och sedan framgångsrikt sålt e-bokhandlaren Adlibris, har han de senaste fem åren tagit e-apoteket Apotea från en omsättning på 5 miljoner kronor till 1,5 miljarder. Signifikant för hans företagande är att han har varit förutseende och långsiktig som strateg, "down to earth", och operativ som vd och frispråkig och synlig som ledare och generös med sin kunskap som ambassadör för en ny generation e-handlare, lyder juryns motivering.

Tackar kollegor och familj

Juryn pekar även på Pär Svärdsons engagemang för sociala frågor och integration, som den menar gör honom till en "modern företagare av sin tid".

Pär Svärdson väljer att lyfta fram människorna i sin närhet som anledning till att den tunga utmärkelsen gick till just honom och Apotea.

- Jag vill tacka så hemskt mycket för priset och tacka mina kollegor, styrelsen och familjen. Vi har gjort det här tillsammans, säger han i en kommentar.

Har delats ut sedan 80-talet

Albert Bonniers pris till Årets företagare har delats ut sedan 1987, och för att vinna det måste man dels ha utmärkt sig som ledare och dels driva ett företag som visar upp både god tillväxt och ett stabilt resultat.

I juryn ingår Hans Jacob Bonnier, styrelseledamot i Dagens Industri och ordförande i Bonnier Family Council, Johan Andersson, vd Mellby Industrier AB, Caroline Berg, ordförande Axel Johnson AB, Mariana Burenstam Linder, grundare av Burenstam & Partner, Mikael Schiller, ordförande Acne Studios AB, samt Lotta Edling, chefredaktör Dagens Industri.

LÄS ÄVEN: Apotea - ett miljardbolag utan konkurrens

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!