CDON utreds för grovt skattebrott på Åland

E-handelsjätten Cdon:s dotterbolag Alandia misstänks för grovt skattebrott. Under tisdagen gjordes flera tillslag hos bolagsmän kopplade till Cdon Alandia Ab. Två personer ska även ha gripits och förhörts.

Finska Tullverket misstänker Cdon Alandia, dotterbolag till Cdon AB, för omfattande momsbedrägerier. I tisdags gjorde tullen i Helsingfors, handräckta av polismyndigheten på Åland, flera tillslag hos bolagsmän kopplade till Cdon:s dotterbolag.

Två personer i företaget greps och fick tillbringa maxtiden, tre dygn, i häktet. Hela insatsen omfattas av förundersökningssekretess men enligt Teemu Koskela, enhetschef vid finländska tullens brottsbekämpningsenhet, har fallet med momsregler att göra

Annons
Annons

– Utredningen pågår fortfarande. Vi tittar både på bolaget och på de här två personerna. Det stämmer att det rör momsbedrägerier. De två är på fri fot nu efter att ha suttit frihetsberövade i tre dygn, det är allt jag kan berätta, säger Teemu Koskela.

Några häktningsförhandlingar har ännu inte hållits och de två bolagsmännen i Cdon Alandia är för tillfället inte häktade för något brott.

– Nästa steg blir att ta det vidare till åklagare som ska göra den bedömningen. Utredningen har precis startat, säger Teemu Koskela.

Ansvarar för distributionen

På Cdon i Sverige är man dock helt tagna på sängen och ställer sig frågande till hela processen.

– Vi har haft löpande granskningar och revisioner av Cdon Alania. Allt har fungerat korrekt enligt alla lagar och regler. Bolagets vd och ekonomichef sitter i Sverige. Därför är det konstigt att de inte har pratat med oss, säger Fredrik Bengtsson, presskontakt för Cdon-koncernen.

Han säger också att Cdon Alandia är ett litet bolag som sysslar med logistik och ansvarar för koncernens distribution till Finland.

– Den verksamhet vi bedriver har pågått länge och på samma sätt. Vi är övertygade om att vi har agerat korrekt, säger Fredrik Bengtsson.

Källa: AB, Ålandstidningen

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!