E-handelsskifte i grannlandet: Nu tar kvinnorna över

Tack vare nätshoppande kvinnor hamnar Danmark på en andraplats i EU.

Näst efter Storbritannien är Danmark det EU-land där allra flest ägnar sig åt e-handel. Hela 82 procent av den danska befolkningen säger sig ha e-handlat under det senaste året, vilket inte ligger långt efter Storbritanniens 83 procent. Det visar ny statistik som Danmarks motsvarighet till SCB, Danmark Statistik, har tagit fram.

Och det är kvinnorna som ger Danmark sin hedrande andraplats på EU:s topplista. För första gången var det under 2016 nämligen fler danska kvinnor än män som vände sig till Internet för att köpa tjänster och varor. Fram till 2014 var situationen den motsatta, och 2015 fanns det ingen skillnad mellan kvinnor och män.

Annons

53 miljoner är aldrig på nätet 

Internetanvändandet ser fortfarande väldigt olika ut på olika håll i Europa, och snittet för hur många som e-handlar ligger på 55 procent, det vill säga långt under Storbritanniens och Danmarks siffror. Norge tar hem listans tredjeplats på 78 procent och Sverige hamnar strax därefter på 76 procent. Det kan jämföras med Bulgariens jumboplats på 17 procent. Enligt Danmarks Statistik använder 14 procent, eller 53 miljoner, av EU-medborgarna aldrig Internet.

Danmark utmärker sig också i statistiken genom att vara ett land där förhållandevis många vänder sig till andra länder när det är dags att handla på nätet. Sedan år 2008 har andelen danskar som e-handlat från ett annat land mer än fördubblats från 800 000 till 1,65 miljoner människor.

"Massivt underskott på digital gränshandel" 

E-handeln från utlandet är något som bekymrar branschorganisationen FDIH:s VD Niels Ralund.

- Konsumenter i andra EU-länder handlar inte alls så mycket i utlandet, så vi saknar utländska kunder i de danska nätbutikerna. Samtidigt kan vi också se att danskarna handlar mindre i nationella nätbutiker än genomsnittet i EU. Enkelt uttryckt har vi ett massivt underskott på digital gränshandel, säger han i ett uttalande.

Statistiken kommer från Danmarks Statistiks rapport “IT-anvendelse i befolkningen - EU-sammenligninger 2016”.

Annons