E-handlaren Freddystore fälls för halvnaken rumpmodell

Rumpan är inte problemet.

Nätbutiken och modemärket Freddy har fällts för könsdiskriminerande reklam. Det gäller en annons som publicerats som ett Facebook-inlägg på Freddystores svenska sida. Annonsen i fråga visar en modell med bar överkropp som putar med rumpan mot kameran.

Anmälare är Sveriges Kvinnolobby som anser att bilden är objektifierande.

Annons

- Enligt anmälaren är bilden objektifierande då fokus ligger på kvinnans rumpa, avklädda överkropp och bröst. Bildens utformning och att den är beskuren precis under rumpan förstärker objektifieringen. Kvinnans svank­ande posering är dessutom starkt sexualiserad. Reklamen är kränkande för kvinnor i allmänhet, ska Sveriges Kvinnolobby ha framfört till Reklamombudsmannen.

"Rumpan som är i fokus"

Freddystore tar till sig av kritiken men lyfter det faktum att deras produkter är ämnade att ge en "upplyftande effekt av stussen" och därmed är ett rumpfokus motiverat.

- Annonsören motsäger sig anmälan om att bilden är objektifierande, då annonsören anser att det är just rumpan som är övervägande i fokus. För annonsören är detaljerna i produkten viktiga, och det är just vid området kring rumpan som dessa profileras bäst. Att bilden är beskuren nedanför rumpan ger i annonsörens ögon bara en förstärkt bild av byxans viktigaste egenskaper, ska Freddy Store AB ha sagt gällande anmälan.

"I och för sig viss koppling"

Reklamombudsmannen håller delvis med och "rumpan" verkar inte vara det man fäller bilden för, utan snarare den nakna överkroppen som anses onödig.

- Opinionsnämnden finner att kvinnan – genom att hon är naken på överkroppen, genom posen där hennes bröst delvis syns, samt det sätt bilden är beskuren på – framställs som ett sexobjekt. Framställningen har i och för sig viss koppling till de marknadsförda byxorna då kvinnan är klädd i dem, men nämnden finner det inte motiverat att hon visas i den posen utan kläder på överkroppen, skriver RO.

Freddystore säger att de inte blundar för kritiken och att de nu agerat för att denna typ av anmälningar ej ska inträffa igen.

Annons