Hotade med kontorsflytt – 50 organisationer i samlad protest

"Ni kan lämna New York men kom inte till oss".

När Amazon i över ett års tid lät städer i USA tävla om att bli platsen för bolagets nya huvudkontor, visste intresset knappast några gränser. Till slut fick New York och Virginia dela på vinnarmedaljen, som nu har fått en allt mer tydlig baksida.

I New York har protesterna mot Amazons kommande superkontor blivit så omfattande att e-handlaren tidigare i veckan uppgavs vara redo att tänka om och flytta hela projektet. Hur företaget bestämmer sig för att göra återstår att se, men nu visar det sig att e-handlaren kan få räkna med motstånd även i andra amerikanska städer.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Borgmästaren försöker rädda nätjättens superkontor

Kritiseras för att inte göra rätt för sig

I ett gemensamt och offentligt brev till Amazons vd Jeff Bezos framför över 50 organisationer att de inte är intresserade av att Amazon ska komma till deras städer heller. Anledningen uppges vara Amazons omtalade ovilja att betala särskilt mycket i skatt, vilket också har diskuterats flitigt i samband med New York-etableringen. I New York har Amazon utlovats skattesubventioner i utbyte mot bland annat löften om nya jobb, vilket har fått motståndarna att se rött.

Bland de 50 organisationerna finns främst olika arbetsrättsorganisationer och föreningar som vill främja hyresgästers rättigheter. De aktuella organisationerna är baserade i städer som Chicago, Los Angeles och Cleveland. Tolv av dem uppges vara verksamma i hela USA.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!