Norge inför egen Kinaavgift?

Regeringens samarbetsparti vill få stopp på Kinaposten.

Kontroverserna kring så kallad Kinapost, har rasat hela våren. Nu verkar det som att en liknande debatt är på väg att  ta form i Norge. Även där ska antalet paket från exempelvis kinesiska marknadpsltser på nätet ha exploderat och förra året ska 15 miljoner paket ha gjort resan från Kina till Norge, enligt den norska tidningen Nettavisen

Även handel från Sverige kan bli dyrare

Nu har nämligen norska Kristelig folkeparti, som för närvarande är stödparti åt den norska högerregeringen, lagt fram ett förslag till Stortinget som går ut på att den momsbefrielse som idag gäller på utländska försändelser som har ett värde på under 350 kronor, ska tas bort. Istället vill partiet att norska kunder ska betala moms på sina näthandlade paket från utlandet. 

Annons
Annons

Något förslag om en ytterligare avgift, liknande den som PostNord nyligen införde, finns inte i nuläget, men i praktiken kan det alltså bli dyrare för norrmän att handla även från exempelvis svenska nätbutiker, om förslaget går igenom.

"Kostar två miljarder"

Kristelig Folkepartis finanspolitiska talesperson Kjell Ingolf Ropstad menar att Norge går miste om mycket pengar på den befintliga lagen som befriar de flesta paket från utlandet från momsavgifter.

- Det kostar staten uppemot två miljarder varje år, säger han till Nettavisen.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!