Oönskade julklappar för 100 miljoner på Blocket

Full fart på begagnatsajten under mellandagarna när svenskarna bland annat säljer vidare julklapparna som blev fel.

Två av tre svenskar har någon gång fått en julklapp som de sedan aldrig använt. Samtidigt har 64 procent upplevt att de inte vetat vad mottagaren önskat sig och därför känt sig stressade att köpa julklappar bara för att ha något att ge bort.

"Plojiga prylar" går inte hem

Detta enligt Blocket, som tillsammans med Kantar Sifo gjort en undersökning på området. Och de många felköpen inför julen märks snabbt av på begagnatsajten där varor för cirka 101 miljoner kronor såldes mellan jul- och nyårsafton förra året. Enligt undersökningen blir svenskarna särskilt besvikna om de hittar till exempel “plojiga prylar”, godis eller tränings- och skönhetssaker i paketen under granen.

Annons
Annons

- Istället för att be om kvitto är det vanligt att sälja det vidare. I mellandagarna ser vi därför stort antal annonser med ord såsom obruten förpackning, oanvänd och felköp vilket säljer extra snabbt, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket, i ett pressmeddelande.

"Säljer äldre versioner så snart det går"

Men försäljningen för de 101 miljonerna utgörs faktiskt inte bara av oönskade julklappar. I många fall är det istället gamla produkter som säljs ut när svenskarna ska göra plats i hemmet för sina nya ägodelar.

- Alla de som fått nyare modeller av exempelvis mobiltelefoner, surfplattor, och spelkonsoler säljer vidare sina äldre versioner så snart det går. Hushållselektronik säljs också då det ofta är saker som inte ryms i redan trånga förvaringsytor, badrums- eller städskåp. Andrahandsvärdet på elektronik är högt, så inför fattigmånaden januari är det helt rätt att sälja det som inte används, säger Linnéa Aguero.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!