PRV varnar för piratkopierade julklappar på nätet

"Privatpersoner som importerar".

Patent- och registreringsverket (PRV) varnar nu får att många julklappar kan vara farliga. Fem procent av alla importerade varor i EU beräknas nämligen vara piratkopior. För kategorin leksaker, som gissningsvis peakar nu under jul, så ska siffran för piratkopierade varor vara ännu högre.

- Problematiken är särskilt stor inom den växande e-handeln och många konsumenter riskerar att drabbas i samband med julhandeln, säger PRV i ett pressmeddelande.

Annons

"Olyckligt att barn utsätts för risker"

Sex av tio beslag av piratkopierade produkter i EU-ländernas tullar ska bestå av små paket och försändelser. Marknadsplatser som Wish pekas inte ut direkt men lär förmodligen vara en del av problemet då Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering på PRV, beskriver det hela såhär:

- Högst troligt är det privatpersoner som importerar många av de små försändelserna som beslagtas. Oavsett om det är medvetet eller ej, så är det olyckligt att barn utsätts för risker som de inte valt att ta, säger Peter Hedin.

“Oseriösa aktörer på nätet” sägs samtidigt göra det allt svårare att skilja äkta varor från falska. Det PRV är mest oroliga för är dock just farliga leksaker.

- Piratkopierade varor har med största sannolikhet inte genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige. Särskilt allvarligt är det naturligtvis med leksaker då barn kan komma till skada, säger Peter Hedin.

Annons