Tropisk ö-värld får 100 miljoner till att utveckla e-handel

"Ett första steg mot att utveckla ett robust e-handelssystem".

E-handel i ett ö-rike, går det att utveckla? Absolut, menar FN:s handelsorgan, UNCTAD, i en ny rapport i serien "Rapid eTrade Readiness Reports". Den här gången är det Stillahavsnationerna tillika örikena Salomonöarna och Vanatu, utanför Australiens kust, som ligger i fokus.

"Ett praktiskt sätt att investera bistånd"

Ett pågående projekt för att främja e-handeln på och till dessa destinationer ska redan vara i full gång. 100 miljoner dollar ska ha satsats, varav två tredjedelar av det har finansierats av Australien.

Annons
Annons

- Vi spenderar miljarder dollar per år på utländskt bistånd och det här är ett mycket praktiskt sätt att investera i framtida ekonomisk tillväxt hos våra grannar i Stillahavsområdet, ska Australiens premiärminister Malcolm Turnbull ha sagt enligt UNCTAD. 

Tanken är att både konsumenterna och företagen på Salomonöarna och Vanatu ska kunna se fram emot en bättre uppkopplad och mer framgångsrik framtid, genom just ökad e-handel.

LÄS ÄVEN: Handelsministern: "Jag är missnöjd med hur sakta det går"

http://www.ehandel.se/Handelsministern-Jag-ar-missnojd-med-hur-sakta-det-gar,10416.html

900 öar fick internet och mobil täckning

Bara Salomonöarna består av 900 öar och ett första steg för att ansluta ö-riket till e-handeln har varit att lägga en undervattenskabel som avsevärt ska ha ökat internethastigheterna i området. Det innebär även att Salomonöarnas diversifierade ekonomi inom sektorer som jordbruk, fiske och turism nu kan kompletteras med e-handel.

Även utbredningen av det mobila nätet har varit avgörande för utvecklingen och 94 procent av Salomonöarnas befolkning ska nu vara inom räckhåll för en mobil signal.

- Liberaliseringen av telekommunikationssektorn 2009 ledde till hög mobil penetration och en revolution när det gäller att ansluta människor i avlägsna områden till regeringen, banktjänster och med varandra, noterar UNCTAD-rapporten. 

"E-handel är spaken"

Salomonöarnas utrikesminister Joseph Ma’ahanua ska också ha sagt att "e-handelssektorn ger landet många omfattande fördelar", enligt The Island Sun. Äcen UNCTAD-konsulten Sven Callebaut menar att e-handeln är "spaken genom vilken den privata sektorns utveckling och handelskonkurrens kan realiseras".

Annons
Annons

- Genom att genomföra denna bedömning har regeringen visat sitt engagemang och kan ta ett första steg mot att utveckla ett robust e-handelsekosystem, ska han ha sagt till Salomon Fresh Beat Online.

Samtidigt har Vanatus premiärminister Bob Loughman konstaterat att landets e-handelssystem “fortfarande är ofullständigt”, men att målet för 2018 är att 98 procent av Vanatus invånare ska omfattas av en mobilsignal, så tror han att landet kommer att kunna "dra nytta av den digitala revolutionen".

Fler ö-riken står på tur

Och nu vaknar fler ö-riken. En begäran om liknande projekt till Kiribati och Tuvalu, också de Stillahavsnationer, har nu framförts till UNCTAD, som hoppas på att kunna börja stödja även dessa länder i sin e-handelsutveckling inom de kommande månaderna.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!