Tusentals jobb i fara när Amazon outsourcar till robotar

Nya maskiner håller på att installeras.

E-handelsjätten Amazon är inte främmande inför att inkludera robotar i sin verksamhet. På många av e-handlarens lager, om inte alla numera, så sköter robotar vissa delar av logistiken. De mest kända är förmodligen företagets Kivra-robotar som flyttar hyllor, med produkter i, fram till de mänskliga plockarna. Något vi fick se med egna ögon när vi nyligen besökte Amazons distributionscenter i Polen.

LÄS ÄVEN: Ehandel.se besöker Amazons logistikcenter

Annons
Annons

- Våra robotar är endast till för att underlätta för våra anställda, sade Amazon när de visade Ehandel.se runt på deras lager i Polen.

Nu rapporterar Reuters att Amazon har nya maskiner på gång som kan skära i personalstyrkan, trots att e-handlaren alltid hävdar att man inte vill göra sig av med människor.

1 300 tjänster i USA

Amazon har sedan en tid tillbaka jobbat med maskiner som automatiskt packar produkter i lådor, som skärs till exakt rätt storlek. En teknik som inte är ny men som e-handlaren nu sägs rulla ut i större skala.

Enligt Reuters källor och beräkningar så kan 1 300 jobb försvinna, bara i USA, till följd av denna utrullning av förpackningsmaskiner. Robotar kommer nu alltså att hämta produkter och förpacka dem, själva plockandet verkar dock fortsatt vara tillägnat människor. Amazon jobbar dock med att även outsourca den biten till robotar.

LÄS ÄVEN: Amazon ett steg närmare att byta ut personal mot robotar

Bättre för miljön

Amazons operativa chef, Dave Clark, kommenterar dock i samband med att nyheten spreds på Twitter att man glömmer lyfta att dessa nya maskiner faktiskt är bättre för miljön, då man skickar mindre luft och använder mindre material per order. Samt att Amazon redan har problem med att anställa tillräckligt många nya människor. Farhågor om att robotarna tar över bör därmed stillas.

De nya maskinerna går under namnet CartonWrap och ska komma ifrån det italienska företaget CMC Machinery. En maskin av denna typ kan ni se nedanför.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!