Svenskarna har E-handlat julklappar för 1,1 miljarder

Fram till den 25 november hade svenskarna handlat julklappar för 3,2 miljarder kronor. Drygt var tredje hade köpts på nätet. Det innebär att svenskarna hittills har e-handlat julklappar för 1,1 miljarder kronor i år, en ökning med 10 procent jämfört med förra året.

Black Friday är här, den stora shoppingdagen från USA som kommit att markera inledningen på julhandeln i ett flertal länder runt om i världen. Men här hemma i Sverige verkar många redan ha startat med sina julklappsinköp på nätet.

Enligt siffror från PostNord har 18 procent av konsumenterna e-handlat julklappar för i genomsnitt 949 kronor redan i slutet av november. Det innebär att svenskarna hittills har e-handlat julklappar för 1,132 miljarder kronor i år, vilket är 10 procent mer än vid motsvarande period för ett år sedan.

Annons

– Allt fler konsumenter väljer att handla sina julklappar tidigt hemma i lugn och ro framför datorn och få dem levererade hem av sin brevbärare eller till ett postombud nära hemmet. Vi levererar redan nu rekordmånga e-handelspaket till de svenska hushållen och går nu in i årets mest intensiva period. För att hantera de ökade volymerna har vi stärkt upp våra postombud och öppnat 50 nya utlämningsställen, säger PostNords e-handelsexpert, Arne Andersson.

Extra fart i helgen

Hittills i år har 35 procent av alla julklappsinköp skett på nätet och de julklappar som flest har e-handlat i år är böcker, 25 procent, samt leksaker och kläder/skor, 15 respektive 14 procent. Och den positiva inledningen av årets julhandel på nätet verkar fortgå fram till jul.

Av undersökningen framgår att svenska konsumenter uppskattar att de kommer att handla julklappar på nätet för 4,9 miljarder kronor i år. En ökning med 20 procent jämfört med 2013 då svenskarna e-handlade julklappar för 4,1 miljarder kronor.

E-handlare runt om i landet har samtidigt rustat för fullt inför Black Friday som äger rum idag och den kommande helgen förväntas årets julhandel ta extra fart, framförallt på nätet.

– Tidigare år har många svenskar valt att handla julklappar från utländska sajter i samband med Black Friday och Cyber Monday. I år verkar konsumenterna kunna göra lika bra klipp i svenska butiker, framförallt på Internet, säger Arne Andersson.



Källa: Press

Annons