Amazon får bassning för lätta köp i barn-appar

Får ersätta föräldrar vars barn gjort köp inuti appar.

Orsaken är att en distriktsdomare i Amazons hemstad Seattle nu gått vidare med ett fall där han redan för ett halvår sedan konstaterade att företaget var återbetalningsskyldiga gentemot barnens föräldrar, rapporterar Reuters

Fallet drevs ursprungligen av den amerikanska motsvarigheten till Konsumentverket, Federal Trade Commission (FTC), som redan 2014 anklagade Amazon för att göra det alltför lätt att göra köp inuti vissa appar. Den gången fanns det ett krav på 86 miljoner dollar gentemot företaget.

Annons

I det aktuella fallet fanns istället ett krav från FTC på att Amazon skulle betala ut 26,5 miljoner amerikanska dollar, men detta avslogs av domaren som ansåg att summan var för stor.

Ville återbetala med presentkort

Exakt hur mycket Amazon ska betala kommer att avgöras i en rättslig process som kommer påbörjas i januari. Amazon själva ska dock ha försökt få till stånd en överenskommelse där de ska återbetala pengarna i form av presentkort. Det alternativet gillade dock inte domaren, som konstaterade att Amazon i så fall otvivelaktigt själva skulle återfå en del av skulden i form av vinster.

Liknande processer mot andra företag

FTC drev under 2014 även processer mot Apple, Google och Alphabet i samma ärende. Det slutade med att Apple och Google gick med på att betala tillbaka åtskilliga miljoner dollar samt att alla tre företagen försvårade möjligheten till köp inuti appar som vänder sig till barn.

Annons