Amazon testar 30-timmarsvecka men utan betalt

E-handelsjätten kör egen variant på lägre arbetstid.

I medier har Amazon ofta målats upp som en slavdrivare till sina anställda. Företaget har dock på senare år filat på sitt rykte och även börjat bjuda in allmänheten och media till regelbundna visningar av sina distributionscentraler världen över.

Nu rapporterar The Washington Post att Amazon inför ett pilotprogram där anställda kan arbeta 30 timmar i veckan, alltså 6 timmar per dag, istället för 40 som även är standard i USA.

Annons

Brath är det svenska exemplet

Sverige sägs samtidigt vara en av pionjärerna på området 30-timmarsveckor. I e-handelsbranschen har vi bland annat seo-byrån Brath AB med säte i Örnsköldsvik.

Brath erbjuder sina anställda 6-timmarsdagar mot samma ersättning som 8-timmar. De har blivit väl omskrivna i media och även New York Times har tagit upp Brath i samband med vad de kallar ett svenskt experiment med kortare arbetsvecka.

Amazons 30-timmarsvecka är dock lite annorlunda då de anställda bara får betalt för 75 procent av en fulltidstjänst. De får helt enkelt bara betalt för 30 timmar. Det är alltså inte lika revolutionerande som de 6-timmarsdagar som ska finnas på flera håll i Sverige.

Uppmanades klättra över väggen

Pilotprogrammet ska dock vara unikt hos Amazon i det avseende att hela avdelningar inklusive chefer ska jobba nedsatta tider. De första testerna kommer bestå av avdelningar med flera dussin anställda som ska jobba med teknikutveckling.

- Detta initiativ skapades med Amazons diversifierade arbetsstyrka i åtanke och insikten att det traditionella heltids-schemat inte kan vara en "one size fits all"-modell, skriver företaget.

Det handlar alltså främst om ökad flexibilitet i arbetstiderna och de med 30-timmarsvecka ska enkelt kunna gå upp till en heltidstjäns om de önskar.

Hela idén om att jobba reducerade tider hos Amazon är dock i stor kontrast till den artikel i New York Times som kritiserade nätjätten hårt för de anställdas arbetsförhållanden. Då nämndes arbetsveckor på uppemot 80 timmar och gick man in i väggen fick man helt enkelt "klättra över".

Detta nya pilotprojekt är förmodligen ett svar på den artikeln, som Amazon bestämt tagit avstånd ifrån.

Annons

Annons