Slutdomen: Daniel Wellington vinner mot Ur & Penn

Domen får inte överklagas igen.

I april förra året stämde Daniel Wellingtons grundare, Filip Tysander, klocktillverkaren Ur & Penn. Detta på grund av att företaget hade sålt och marknadsfört en nästintill identisk klocka som en av Wellingtons mest populära modeller, under namnet William Gregor. Daniel Wellington krävde att tillverkningen skulle stoppas, och att de påstådda kopiorna skulle förstöras. 

LÄS ÄVEN: Daniel Wellington stämmer detaljhandlare för klockkopia

Annons

En månad senare, i maj 2018, stod det klart att Daniel Wellington hade förlorat rättstvisten mot Ur & Penn. Patent- och marknadsdomstolen menade att Daniel Wellingtons klocka inte var tillräckligt unik för att skyddas av upphovsrätt. 

Då överklagade Filip Tysander domen och i fredags, ett år senare, kom det nya beslutet.

LÄS ÄVEN: Daniel Wellington förlorar mot Ur & Penn

Originell trots allt

Enligt EU-rättens kriterier, som nu Patent- och marknadsöverdomstolen tillämpat, dömer överdomstolen Ur & Penn till vite att sluta marknadsföra och sälja William Gregor-klockan, och att förstöra sina kvarvarande exemplar. 

Daniel Wellingtons klocka är, enligt Patent- och marknadsöverdomstolen, originell och skyddad av upphovsrätten. Trots att den först bedömdes som "inte tillräckligt unik för att skyddas av upphovsrätt". 

Ur & Penn ska också betala "skälig ersättning för utnyttjandet av upphovsrätten" och "ersättning till följd av skada på Daniel Wellington-klockans anseende". 

Domen får inte överklagas till Högsta domstolen.

Annons
Annons