Hett med svenskt nätmode när kronan faller

Konsumenter i utlandet gör kap i Sverige.

Betalbolaget PayPal har släppt en ny undersökning som tittar på hur andra länder e-handlar av svenska nätbutiker. Baserat på PayPals transaktionsdata, från det senaste året, så ska mode vara den hetaste kategorin att handla från svenska nätbutiker just nu.

- E-handeln har öppnat upp världen för svenska handlare och gjort det möjligt för utländska konsumenter att hitta sällsynta produkter här. Eftersom den svenska kronan under det senaste året har varit svag gentemot dollarn och euron har det också varit populärt för konsumenter i utlandet att göra kap i Sverige, säger PayPals nordenchef Jonas Breding i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Valresultatet: "Kan vara bra för e-handlare som exporterar"

Enligt PayPal så kommer köparna oftast från USA medan Nederländerna ska stå för den snabbast växande utländska kundbasen. Efter USA på listan över de som e-handlar mest frekvent från Sverige, kommer Tyskland och Storbritannien. Mode ska som sagt vara den mest populära produktkategorin för dessa utländska köpare. Andra populära kategorier sägs vara resor, mjukvara och bildelar.

Bättre priser är största anledningen

Undersökningen har dock inte endast tittat på e-handeln från Sverige till andra länder, utan den sträcker sig över 31 länder och över 34 000 tillfrågade personer. Utifrån detta har PayPal även dragit andra slutsater:

- De främsta orsakerna till att konsumenter väljer att handla från andra länder är bättre priser (72 procent), tillgång till varor som inte finns på hemmamarknaden (49 procent) och möjligheten att upptäcka nya intressanta produkter (34 procent).

Den som trodde att svenskt mode var något speciellt bör dock notera att mode också var den mest populära kategorin när man räknar ihop alla marknader. Mode är alltså en stark kategori generellt när det kommer till e-handel över gränserna.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!