Larm om konkurrensfusk – nu slår EU till

Tillsätter en särskild utredning för att motverka snedvriden konkurrens inom e-handeln.

Det är inte bara Apoteas VD Pär Svärdson som har reagerat negativt på leverantörer som vill lägga sig i hur återförsäljare säljer deras produkt. I Apoteas fall handlade det om hets för att få Apotea att höja priserna, men det förekommer också att företag av diverse anledningar inte ens tillåts att sälja vissa produkter.

Nu har EU-kommissionen genom att samla in och undersöka tusentals avtal från till exempel handlare, tillverkare och streamingtjänster, upptäckt att det pågår en hel del otillåten snedvridning av konkurrensen på unionens marknader.
Problemet ska bland annat vara att företag ägnar sig åt att upprätta kontrakt för att kontrollera hur deras produkter distribueras, vilket går emot EU:s konkurrensregler.

Annons

Kräver fysiska butiker

Enligt Reuters handlar det bland annat om att endast auktoriserade återförsäljare har fått möjlighet att sälja vissa produkter, vilket har gett dessa återförsäljare kontroll över distribution och pris.

Nästan hälften av de granskade tillverkarna blockerade till exempel e-handlare som inte också driver några fysiska butiker från att sälja deras produkter. E-handlarna får dock i sin tur kritik för att ägna sig åt så kallad geo-blocking, det vill säga att invånare i vissa länder blockeras från att handla vissa produkter.

Nu ska EU tillsätta en ny utredning för att förbättra konkurrenssituationen inom e-handeln.

- De insikter vi har fått hittills har gett kommissionen möjligheter att sikta in sig på att förstärka konkurrensreglerna i de europeiska e-handelsmarknaderna. Som en del av det ska vi tillsätta fler konkurrensutredningar, säger EU-kommissionen i ett uttalande.

LÄS ÄVEN:

Många hinder mot en gemensam marknad

De är e-handlarnas röst i EU: "Vissa förslag är ren galenskap"

Annons
Annons