Röststyrd shopping kan bli näthandelns nya trend

Tros ta fem procent av marknaden inom åtta år.

Tekniken med röstassistenter som bland annat kan hjälpa dig att köpa det du vill ha i en nätbutik, har ännu bara börjat utvecklas. Ändå har det redan hunnit storma rejält kring vissa av produkterna som finns tillgängliga på marknaden. Som exempelvis när Amazons röstassistent Echo lyckades massbeställa dockhus åt intet ont anande nyhetslyssnare, eller när samma assistent plötsligt blev inblandad i en mordutredning.

"Enkelt för spontanköp"

Amazon lanserade Echo 2014 och i februari i år fick den sällskap av Googles motsvarighet, Home. Och nu tror experter på området att röststyrt e-handlande kan utgöra fem procent av den nordiska handeln inom åtta år. Det har analysföretaget Kairos Future kommit fram till efter att ha låtit revisionsbolaget EY undersöka saken.

Annons

Och nu upptäcker allt fler konsumenter möjligheten att e-handla endast med hjälp av rösten.

- Röststyrda tjänster är enkelt för spontanköp, exempelvis kaffe, som du snabbt vill få hem, säger Magnus Kempe vid Kairos Future, till TT.

Det är inte bara kundernas intresse för de röststyrda assistenterna som ökar. Enligt TT ska både e-handelsjätten Walmart och svenska Coop, ha sina egna projekt på gång för att kunna erbjuda röststyrd shopping.

Leveranstid avgörande

Magnus Kempe tror också att det finns en faktor som är avgörande för ifall projektet får genomslag: Snabba leveranser.

- Om man identifierar 200 artiklar som människor kan vara smådesperata att få hem blir det också lättare att ha dem tillgängliga. Får du lite täthet i strukturen, antalet bilar som är ute, och närheten till var du kan köpa in produkterna kan det gå väldigt fort, säger han.

Om det däremot krävs att man måste vänta på leveransen eller godkänna betalningen, tror han att tekniken kan sätta käppar i hjulet för sig själv.

- Så jobbigt är det inte att ta upp mobilen, konstaterar Magnus Kempe.

Annons
Annons