Tullverket visste inget – PostNords Kinapraxis påhittad?

"Det finns inga papper eller mejlkonversation som bekräftar den bilden som PostNord har haft".

Få har förmodligen missat de senaste veckornas uppståndelse kring den uteblivna momsen på de hundratusentals paket som har skickats från framför allt Kina till Sverige.

LÄS ÄVEN: PostNord tillbakavisar uppgift på 125 kronor per Kinapaket

Annons

PostNord har hänvisat till praxis och bara tagit ut administrationsavgift plus moms på varor vars värde överskrider 22 euro, det vill säga drygt 200 kronor. Egentligen har det dock funnits regler om att moms ska betalas in från första kronan, vilket alltså en stor del av konsumenterna har bortsett från.

Ett gammalt muntligt avtal?

Samtidigt har Tullverket inte kontrollerat att PostNord sköter momshanteringen på ett korrekt sätt, och nu råder olika uppfattningar om var det hela gick fel och vems ansvar det är att rätta till problemet.

Nu står det klart att Tullverket inte ens ska ha känt till PostNords praxis om 22 euro. Åtminstone enligt Finansdepartementet, som nu talar ut om situationen i en artikel i Svenska Dagbladet.

- Det här är en del av problembilden. Vi undrar om det är något gammalt muntligt avtal som har levt kvar. Men Tullverket har varit alldeles klara: det finns inga papper eller mejlkonversation som bekräftar den bilden som PostNord har haft, säger Leif Jakobsson, statssekreterare på Finansdepartementet, till SvD.

"Har inte fått den signalen"

På frågan om vad han drar för slutsats av det, svarar han:

- Att PostNord inte har fått den signalen från Tullverket, i alla fall inte från någon i ledande ställning.

Leif Jakobsson är dock också kritisk till Tullverkets bristande agerande i frågan. Bland annat ska myndigheten enligt honom ha dröjt orimligt länge med att informera Finansdepartementet om den rådande situationen.

LÄS ÄVEN: Ministern har fått nog - kräver skärpning av Tullverket

Annons

Att Tullverket och PostNord inte har lyckats kommunicera bättre om paketmängderna från Kina, är enligt Leif jakobsson anmärkningsvärt inte minst med tanke på att de båda aktörerna ska ha lokaler bredvid varandra på Arlanda. Nu ska Tullverkets agerande granskas både i en internrevision och i samband med Riksrevisionen.

Annons