Allt fler danska nätbutiker går med förlust

Den danska e-handeln har bokstavligen exploderat men en ny undersökning visar att många av landets nätbutiker får allt svårare att tjäna pengar.

Danskarna shoppar på nätet som aldrig förr och redan i början av november räknade man med att slå förra årets e-handelsrekord på 73,7 miljarder danska kronor. Trots det är det långt ifrån alla av landets e-handlare som går med vinst enligt en ny undersökning genomförd av revisions- och konsultföretaget Deloitte.

I rapporten uppskattar Deloitte att drygt 23 procent av de danska e-handelsföretagen är ekonomiskt ansträngda. Dessa företag har en soliditet på under 20 procent och en avkastning på investeringskapitalet som är mindre än 10 procent

Annons
Annons

– Även om e-handelsföretagen har fått mer att göra ser vi betydande nedgångar i lönsamheten. Under 2014 var den genomsnittliga vinstmarginalen på minus 7,9 procent. Det är i sig ett ohållbart resultat, säger Christian Sanderhage, e-handelsexpert på Deloitte.

40 procent redovisar underskott

Studien visar också att det särskilt är de små företagen som har det tufft. Under 2014 tjänade företag med två till nio anställda i genomsnitt endast 55 000 kronor per anställd.

– Precis som i de flesta andra branscher är det en fördel att vara ett stort företag när man säljer på nätet. Företag med fler än 50 anställda tjänade 197 000 kronor per anställd under 2014, det visar att det finns betydande stordriftsfördelar i handeln på nätet som små företag inte kan utnyttja, säger Christian Sanderhage.

Något som samtidigt innebär att många av de mindre e-handlarna redovisar röda siffror på den nedersta raden för räkenskapsår 2014.

– Om vi tittar på företag med 2-9 anställda redovisar 40 procent av dessa ett underskott för 2014. För stora företag är den siffran 11 procent. Det finns en gräns för hur många år ett företag kan gå med förlust, till sist blir man tvungen till att stänga igen butiken, säger Christian Sanderhage.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!