Matnyttig e-handel med närproducerat gav mersmak

I förra veckan var det Sverigepremiär för Reko Linköping. Ett nytt sätt att sälja och köpa närproducerat på nätet med hjälp av Facebook.

Facebook-grupper där privatpersoner köper och säljer begagnat är inget ovanligt. Men, nu har det även börjat dyka upp handelsplaster där lokala livsmedelsproducenter och konsumenter kan göra affärer utan mellanhänder.

Något som gör det möjligt för lokala bönder, bagare, biodlare och andra producenter att lägga in sina erbjudanden på Facebook, där konsumenten sedan beställer. Två till fyra gånger i månaden träffas sedan producenter och konsumenter vid en bestämd plats och varorna byter ägare.

Annons
Annons

"Stort intresse för närproducerat"

Själva idén kommer från Frankrike men förlagan till Reko Linköping kommer från Finland. Där har antalet Reko-ringar, det vill säga olika Facebook-grupper med egna mötesplatser, vuxit lavinartat de senaste åren och idag är drygt 230 000 finländare anslutna.

I torsdags var det Sverigepremiär för Reko Linköping. Något som innebar att östgötska producenter for till en parkeringsplats i Tornby för leverans av förbeställt kött, bröd, ost, grönsaker och andra närproducerade livsmedel.

Initiativtagare till Sveriges första Reko-ring är Karin Lorin som driver Boställets Vedugnsbageri i Maspelösa och som själv levererade färskt bröd när det var dags för premiärleverans i förra veckan.

– Ju fler sätt vi producenter kan hitta att sälja direkt till kund, desto bättre, och det här känns helt rätt. Jag är nöjd med kvällens resultat och hoppas att konceptet kommer att växa, vi jobbar bland annat för att rekrytera ännu fler producenter. Intresset är stort för närproducerat och det känns bra att träffa kunderna öga mot öga, säger Karin Lorin.

Vill se fler utlämningsställen

Facebook-gruppen Reko Linköping har för närvarande cirka 1 500 medlemmar och antalet ökar för varje dag. Samtidigt har det börja trilla in önskemål om liknande utlämningsställen på andra platser i regionen.

– Det här är ett fantastiskt koncept som vi nu äntligen fått igång också i Sverige, säger Per Lindahl, projektledare på Vreta Kluster, som har hjälpt till att sjösätta projektet.

– Vi hoppas att vi är den första i raden av många fler Reko-ringar. Allt som behövs för att starta en egen Reko-ring är egentligen ett gäng engagerade producenter och medvetna konsumenter, och att man hittar en bra plats att ha utlämningen på.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!