Sveriges e-handelsbidrag har kommit fram – lyfts upp av FN

Ökad e-handel ska ge jobb och tillväxt.

När Sveriges handelsminister Ann Linde under förra året tog emot UNCTAD:s generalsekreterare Mukhisa Kituyi i Stockholm, dröjde det inte länge förrän e-handelns möjligheter kom på tal.

LÄS ÄVEN: Handelsministern: "Jag är missnöjd med hur sakta det går"

Annons

Ministern ville gärna se enklare internationella handelsregler, och lyfte i samband med det fram att mindre digitala länder enligt henne ofta bromsar utvecklingen på det digitala området.

- Det finns en digital klyfta som gör att utvecklingsländerna håller emot när vi vill ta steg inom det digitala, det kan till exempel handla om att införa e-signaturer. Och det är ju för att de ser det som att e-handel bara är något som berör och gynnar rika länder. Vi argumenterar för att ökad e-handel inte minst ger fler jobbmöjligheter, men i de länderna är man ofta orolig för att det ska bli precis tvärt om, sade hon till Ehandel.se i samband med besöket.

Bidrog med en miljon

För att bidra till att jämna ut e-handelsklyftan mellan västvärlden och utvecklingsländerna, skulle Sverige ge en miljon kronor till Laos och Myanmar (Burma). Meningen var att pengarna skulle användas till satsningar på e-handel i de båda länderna.

Nu berättar UNCTAD, som är FN:s organ för handelsfrågor, i ett pressmeddelande om Sveriges bidrag och delger dessutom att ett första möte om e-handelsprojektet har hållits i Myanmar. Satsningen, som har fått namnet Rapid eTrade Readiness Assessment of Myanmar och alltså har finansierats av Sverige, syftar till att göra Myanmar mer redo för e-handel.

"Behöver nationell strategi"

På sikt är ambitionen att e-handeln ska skapa jobb och ekonomisk tillväxt i Myanmar. Landet har enligt FN redan en del e-handel, speciellt i utvalda regioner, men de inblandade i UNCTAD-projektet verkar vara överens om att landet behöver mer riktade satsningar för att e-handeln ska ta fart på riktigt.

- För att fördelarna med e-handel ska bli verklighet fullt ut, behöver vi en nationell strategi som kommer att rikta alla intressenter mot en gemensam vision. Projektet ger en färdplan för vad som behöver göras, men vi måste samordna våra policies och aktiviteter, säger Myanmars handelsminister U Aung Htoo i en kommentar.

UNCTAD:s projekt Rapid eTrade Readiness grundades 2016 och har sedan dess genomförts, eller håller på att genomföras, i Bhutan, Burkina Faso, Kambodia, Laos, Liberia, Madagaskar, Myanmar, Nepal, Samoa, Senegal, Solomonöarna, Togo, Uganda, Vanuatu och Zambia.

Annons
Annons