Digital vårdcentral ska avlasta Hallands akutsjukvård

Region Halland har inlett ett tillfälligt samarbete med den digitala vårdcentralen Min Doktor, något man hoppas ska avlasta akuten under sommaren.

Vi har tidigare skrivit om att den digitala vården kan vara på väg att få sitt stora genombrott. Kry.se är en av vårdtjänsterna vi rapporterat om och som vid årskiftet fått till avtal med Jönköpings län samt Stockholms landsting. Något som innebär att man kommer att erbjuda patienter videomöte med läkare via Kry.

Nu har Region Halland slutit ett liknande avtal med konkurrenten min doktor, vårdtjänsten som i februari plockade in 55 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda.

Annons

Enligt Hallandsposten kommer patienter som söker sig till akuten, men som inte är i behov av akutvård eller en fysisk undersökning, att erbjudas en kontakt med den digitala vårdcentralen.

– Det är helt frivilligt och erbjudandet ges först efter att en sjuksköterska på akuten har bedömt patienten. Och man tar också ställning till om personen i fråga kan och vill använda sig av den här digitala tekniken, säger Eva Osvald Gustafsson, direktör för regionens framtidsarbete.

Är tänkt som ett komplement

Ett "besök" på den digitala vårdcentralen kostar 150 kronor, precis som vid ett besök på en vanlig vårdcentral. Fördelarna, som man beskriver det, är att patienten slipper sitta och vänta i onödan på akuten eller i väntrummet på en vårdcentral.

Samarbetet är redan igång och kommer att pågå till och med den 28 augusti och är tänkt att avlasta akuten som har en extra hög belastning under sommaren.

– Vi gör detta för att tillgodose behoven under sommaren. Många sommargäster söker sig till en akutmottagning trots att de inte behöver, och det kan ju ha att göra med att de inte tillhör någon vårdcentral här. Då kan detta vara ett bra komplement, säger Eva Osvald Gustafsson.

Annons