Helgläsning: Hur många kampanjer klarar din e-handel?

Balansen mellan ett starkt varumärke och att sälja på pris.

"Midsummer sale - 60 procent rabatt", "Upp till 50 procent på utvalda märken" eller "Upp till 50 procent plus 15 procent extra rabatt". Det är bara några av de meddelanden som har trillat in i undertecknats inkorg - bara under det senaste dygnet.

Det råder inte direkt någon brist på företag som väljer att marknadsföra sig med hjälp av tillfälliga kampanjer. Om man nu kan kalla kampanjerna tillfälliga - en hel del bolag skickar ut erbjudanden så gott som varje dag.

Annons

Måste hålla sortimentet uppdaterat

Vi på Ehandel.se har till exempel vid ett tidigare tillfälle intervjuat Boozt om företagets strategi med nya erbjudanden så ofta som flera gånger per vecka.

LÄS ÄVEN: Boozt-chefen om nackdelen med ett stort sortiment

Peter G. Jørgensen, som Boozts marknadschef heter, sade då att antalet kampanjer är ett resultat av att företaget har ett stort sortiment, som dessutom varierar efter säsong.

- Om du frågar mig som retailer så är det ju klart att vi egentligen vill sälja allt till fullpris. Men Boozt ska hela tiden ha ett nytt och fräscht sortiment som är i rätt säsong, och då måste vi sälja ut sådant som annars inte rör på sig, sade Ehandel.se vid ett tidigare tillfälle.

"Klart att det är ett problem"

När kunderna hela tiden matas med nya kampanjer, finns förstås risken att de istället för att handla till fullpris väntar in nästa erbjudande. I februari, när vi gjorde vår intervju med Peter G Jørgensen, var Boozt i full färd med att rea ut varor som egentligen var tänkta att säljas under förra årets Black Friday.

- Det är klart att det är ett stort problem.

Men är det verkligen ett problem att ha många kampanjer? Med tanke på hur Boozts senaste rapporter har sett ut verkar ju upplägget fungera utmärkt.

LÄS ÄVEN: Boozt omsatte 2,8 miljarder i fjol

Annons

- Jag tror att om man bygger en stark butik med ett bra sortiment och hela serviceupplevelsen för kunderna, så står den sig stark sen. Det är det vi har försökt att göra i Norden, och hittills har det gått bra, sade Peter G Jørgensen i vår tidigare intervju.

"Effekten avtar över tid"

Men det finns de som tvivlar på att massiva kampanjflöden är rätt väg att gå. En av kritikerna är retailspecialisten Magnus Ohlsson, som sedan en tid tillbaka skriver spaningar för Ehandel.se.

I texten "Muta inte kunderna att handla hos dig" redogör Magnus Ohlsson för vikten av ett starkt varumärke, och varnar för riskerna med att bara driva försäljning genom att pressa sina priser.

- Det är lätt att tro att man med de digitala mediernas transparens och aktivering i form av sms och mail har en fördel framför andra medier, eftersom effekten blir så lätt att mäta. Problemet är att effekten avtar över tid när kunderna både vänjer sig vid rabattsatsens storlek och än värre planerar sina köp, eftersom man lär sig erbjudandenas cykliska karaktär, skriver han.

Magnus Ohlsson rekommenderar att man som detaljhandlare satsar på att bygga ett starkt varumärke, för att på så sätt attrahera nya kunder. Att bombardera sina befintliga kunder fungerar kanske tillfälligt, men kommer enligt honom inte att ge effekt i längden.

LÄS ÄVEN: "Inte e-handelns fel att kedjorna faller"

För många rabatter - tappad trovärdighet?

Vi delade Magnus Ohlssons text med ett tiotal retailbolag och passade i samband med det på att fråga vad de tänkte om balansen mellan ett starkt varumärke och tillfälliga kampanjer. Majoriteten av bolagen valde tyvärr att inte svara på våra frågor, men Stadium och H&M tog chansen att komma med input i ämnet.

- Det går absolut att göra båda delar. Vilken kommunikation som människor föredrar beror på vart i köpprocessen som man befinner sig. Stadium brinner för att aktivera människor och att inspirera till ett aktivt liv. Detta är något som vi bland annat vill göra med vår kommunikation, säger Lars Rosén, Head of Marketing på Stadium.

Lars Rosén berättar att Stadium alltid försöker vara "så relevanta som möjligt" i sin kommunikation till kunderna, och att de inte tror på att bara kommunicera med erbjudanden.

Ser ni några risker med att skicka ut för många erbjudanden? Om ja, var går gränsen?

- Absolut, det gör vi. Var gränsen går är nog väldigt individuellt. Vissa uppskattar en typ av kommunikation medan andra föredrar annan. Varumärken som enbart bygger sin kommunikation på rabatter och erbjudanden riskerar att tappa sin trovärdighet.

H&M:s presskontakt Petra Buchinger är inne på samma linje. Hon berättar att syftet med H&M:s utskick är att både nya och gamla kunder ska inspireras av företagets kollektioner.

"Anpassad kommunikation uppskattas"

Petra Buchinger lämnar följande generella kommentarer som svar på våra frågor.

- Vi experimenterar med copy på våra utskick för att skapa mer personlig och välkomnande kommunikation som också ger modeinspiration och köpsug efter aktuella kollektioner och kampanjer, så som både rea-kampanjer och som lansering av särskilda kollektioner.

Enligt H&M:s sätt att se på saken är det viktigaste att kunderna får information som höjer det upplevda värdet av att vara kund hos företaget.

- Vi jobbar löpande med att utveckla vårt erbjudande och vår kommunikation kring vad vi ser att medlemmar och kunder efterfrågar. Det uppskattas att vi anpassar vår kommunikation och våra erbjudanden efter vad våra kunder är intresserade av, avslutar Petra Buchinger.

Annons