Årets mest populära E-handelsnyheter

Då var året snart till ända. Bara några timmar kvar på detta mycket spännande e-handelsår. Vi måste faktiskt säga att 2014 varit ett speciellt händelserikt år för näthandeln. Kina har etablerat sig som en e-handelsmarknad med enorm potential, tillsammans med Indien. Amazon har samtidigt öppnat plånboken och investerat stort inför framtiden. Låt oss se vad ni läsare fann mest intressant under det gångna året.

Om några timmar kliver vi in i 2015 och förbereder oss för nya äventyr inom e-handelns värld. Innan dess tänkte vi dock bjuda på årets mest lästa nyheter. Inte oväntat behandlar flera av våra Topp10-nyheter olika stora händelser under året. Det som lockade er läsare mest var investeringar, uppköp, lag- och regeländringar samt personliga resor.

10. Fyndiq drar in 150 miljoner kronor till sin expansion

Annons

Merförsäljningskanalen Fyndiq meddelar idag att de dragit in 150 miljoner kronor i sin största runda hittills. Investerare är Industrifonden och Northzone, som bland annat investerat i Spotify.

Läs hela artikeln

9. Ellos Group köper upp majoriteten av Stayhard

Stayhard meddelar idag att deras grundare och ensam ägare Joakim Naumburg säljer majoriteten av nätbutiken till Ellos Group. En e-handelsgrupp som förutom den gamla postorderjätten Ellos även inkluderar textilhandeln Jotex.

Läs hela artikeln

8. E-handelskungen lämnar tronen för tuk-tuk i Indien

Annons

Nätbutiken Roliga Prylar meddelar idag att e-handelskungen Dan Nilsson beslutat sig för att lämna företaget. Han kommer nu avgå från posten som VD och resa utomlands.

Läs hela artikeln

Läs även nummer 77 på listan:
E-handlare riskerar livet för att rädda regnskogen

7. Snart skärps reglerna för handeln på nätet

Inom kort bli det stora förändringar för både konsumenter och e-handelsföretag när EU inför gemensamma konsumentregler. I Sverige görs flera lagändringar den 13 juni. Hittills har det nästan inte uppmärksammats alls och många företag vet inte vad de nya reglerna innebär.

Läs hela artikeln

6. Striden kring nätvinhandeln leder till polistillslag

För två veckor sedan fick nätbutiken Handlavin.se påhälsning av polisen. Vin togs i beslag och åklagaren har nu inlett en förundersökning mot ägaren Peder Molin. Men även om Peder riskerar fängelse, är han glad att frågan om vad som är laglig nätvinhandel, kommer att prövas i domstol.

Läs hela artikeln

Läs även nummer 420 på listan:
Åtal väckt mot vinhandlare på nätet med svensk bas

5. Jajja irriterar E-handlare med fula säljmetoder

SEO-företaget Jajja skickar just nu säljbrev till vad som verkar vara stora delar av Sveriges domänägare. Många e-handlare och andra nätpersonligheter är arga och irriterade över hur företaget valt att utforma sina brev.

Läs hela artikeln

 

4. Antons El-handel ska bli elmarknadens Spotify

Elavtal med fastpris, inte per kilowattimme, utan per månad. Det är grundtanken bakom Alltid, en digital utmanare på den svenska elmarknaden. Bakom lanseringen står den välkände e-handelsentreprenören Anton Johansson.

Läs hela artikeln

3. Posten höjer portot och ändrar viktindelningen

Posten meddelar att portot på inrikesbrev nu kommer att höjas på grund av att det genomsnittliga brevet blir allt tyngre. Från den första april förändras viktindelningen för 1:a-klassbrev så att försändelser upp till 50 gram enbart kräver ett frimärke. Samtidigt justeras portot till 7 kronor.

Läs hela artikeln

2. Ny distanshandelslag skakar om E-handeln

De senaste åren har vi följt hur EU visat ett allt större intresse för att se över reglerna kring distanshandel och samtidigt hjälpa handeln över gränserna. Den 13 juni i år kommer svenska e-handlare få känna på denna harmonisering inom EU när en ny lag träder i kraft.

Läs hela artikeln

Läs även nummer 11 på listan:
Den nya lagen är här och ingen vet vad som händer

1. Amazon slopar fri frakt till Sverige och andra länder

Nyligen höjde Amazon priset på sitt populära Prime-medlemskap. Höjda fraktpriser tros vara en av orsakerna till detta. Nu har e-handelsjätten även slopat möjligheten till fri frakt för flera EU-länder när kunder handlar från Amazons brittiska nätbutik.

Läs hela artikeln

Vi gissar att ettan till viss del kan vara folk som googlar "amazon fri frakt", men ändå en intressant utveckling förstås. Det var i alla fall de tio mest lästa nyheterna för detta år. Frågan är vad 2015 kommer att bjuda på. Dela gärna med er av era spådomar om det stundande e-handelsåret i kommentarerna.

Om vi måste välja vår favorithändelse ifrån det gångna året så är det förmodligen att vi nu måste godkänna kakor på nästan alla sidor vi besöker. Surfupplevelsen har nog aldrig varit så klickvänlig som år 2014. Fördelen är väl att det blir enklare att få folk att godkänna konstiga rutor och popup-fönster under 2015. En utveckling som förstås gagnar e-handeln...

 

  Observera! Lagd order ligger:  

Annons