Amazon vill ge författare betalt per läst sida

E-handelsjätten ser över sin betalningsmetod för e-böcker och snart får författarna betalt baserat på antalet sidor som kunderna läser, och inte antalet sålda exemplar.

Amazon har under det senaste året haft ett antal hårda duster med flera stora bokförlag. Något som främst beror på att e-handelsjätten vill få full kontroll över prissättningen av e-böcker. Nu tar Amazon och testar ett nytt knep när det gäller prissättningen av e-böcker.

Med start i juli kommer Amazon att införa en ny betalningsmodell där författarna inte får betalt utifrån hur många böcker de säljer, utan hur många sidor köparna faktiskt läser.

Annons
Annons

Ett rättvist system

Experimentet omfattar dock långt ifrån samtliga titlar och förändringen gäller endast Amazons Kindle Direct Publishing, ett system som Amazon utvecklat för att författare enkelt ska kunna publicera sina egna böcker.

Böckerna som omfattas är de som ingår i Amazon Lending Library och Kindle Unlimited och Amazon motiverar den nya modellen med att flera författare till längre böcker hört av sig och klagat på det gamla systemet.

– Att betala lika mycket för alla böcker oavsett längd skapar förmodligen inte en tillräckligt stark koppling mellan författarnas och läsarnas intressen. Vi håller med, säger Amazon i ett uttalande

 

Källa: The Verge

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!