”God fart i e-handeln” – trots skakig start för ICAs darkstore

E-handelsansvarige lämnar för att bli vd på Hobbex.

Matjätten Ica rapporterade idag sin försäljning för årets andra kvartal. Omsättningen ökade med nära 5 procent till 29,26 miljarder kronor och enligt Icas vd var det “god fart” i företagets näthandel. Resultatet sjönk samtidigt till 935 miljoner kronor, jämfört med strax över en miljard samma period i fjol.

- Trenderna från årets första kvartal fortsätter in i det andra kvartalet. Bra försäljningstillväxt, god fart i e-handeln, starkt kassaflöde och bra resultatutveckling i flera av koncernens verksamheter. Samtidigt har vi ett svagt resultat i Ica Sverige, där den goda försäljningsutvecklingen inte avspeglas i rörelseresultatet. Tydliga åtgärder för att återställa lönsamheten genomförs nu, säger Ica Gruppens vd Per Strömberg i en kommentar.

Annons

Butiksförsäljningen ska ha haft en stark utveckling och har under perioden bland annat gynnats av det ovanligt varma vädret, meddelar Ica. Häromdagen kunde vi berätta att Icas nya e-handelslager, darkstore, kommit på fötter igen efter en problematisk inkörningsperiod. Detta är något som även tas upp i dagens kvartalsrapport.

LÄS ÄVEN: ICA:s darkstore på fötter igen

- Vi har en negativ valutapåverkan, speciellt i kvartalets inledning och inom tilläggstjänster har vi ett sämre utfall, som till stor del beror på uppstarten av vårt e-handelslager i Stockholm. Därtill har den höga aktivitetsnivån, med många olika pågående utvecklingsprojekt, lett till att kostnadsnivån generellt är högre i Ica Sverige jämfört med i fjol, skriver Per Strömberg.

Senast igår kunde vi berätta om Icas röstassistent Monica som företaget tagit fram tillsammans med Google. Ett projekt som går under Icas nya teknikhubb.

LÄS ÄVEN: ICA först ut när Googles assistent börjar prata svenska

I samband med rapporten så rapporterar Breakit att Icas affärschef för e-handeln, Magnus Rosén, lämnar företaget för att istället bli vd på Hobbex. Breakit spekulerar i om det kan vara relaterat till att Icas e-handelssatsning inte går som planerat. Enligt Ica har dock omsättningen i e-handeln ökat med 42 procent jämfört med samma period i fjol.

"Inte nöjda med resultatet"

Den som tar över Icas e-handel är Marcus Ahlmalm som därmed går från att vara e-handelschef för Icas e-handelssatsning till att bli Business Director E-commerce, som tidigare var Magnus Roséns titel.

- Sammantaget är vi inte nöjda med resultatet i andra kvartalet men vi ser goda möjligheter att återgå till en bra lönsamhetsnivå för Ica Sverige och därmed nå koncernens lönsamhetsmål. Samtidigt kommer vi att fullfölja våra satsningar, som ju ytterst syftar till att skapa framtida lönsam tillväxt och att vi behåller vår ledande position i en ny, ännu mer digital värld, säger Per Strömberg.

Annons

Annons