Lanserar ”Tjuvpartiet” för att sätta stopp för tjuvarna

Svensk Handel i politisk kampanj.

Som e-handlare är man troligtvis relativt förskonad när det gäller rån och inbrott. Men när allt fler e-handlare väljer att även öppna fysiska butiker, kommer tyvärr stölderna och inbrotten som ett brev på posten.

1 av 4 drabbade den senaste veckan

I alla fall om man ska tro branschorganisationen Svensk Handel, som i ett pressmeddelande skriver att "stölder, hot och inbrott har blivit vardag för allt fler handlare". Enligt en webbenkät som organisationen har genomfört, ska fler än en av fyra svenska handlare ha utsatts för någon form av stöld bara under den senaste veckan.

Annons
Annons

- Handeln verkar mitt ute i verkligheten och är en temperaturmätare på hur övriga samhället mår. Vi är oroade över en utveckling där handeln får betala ett högt pris när rättssamhället inte förmår att upprätthålla den grundläggande säkerheten, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Dessvärre anmäls inte majoriteten av brotten - enligt Svensk Handel främst för att det upplevs som krångligt eller att det inte är lönt.

"Ska inte vara ett paradis för kriminella"

För att fler handlare ska anmäla brotten de utsätts för - och för att landets politiker ska få upp ögonen för problemets omfattning - lanserar nu Svensk Handel en särskild säkerhetsvecka. Den inleds i dag och medan den pågår uppmanar organisationen alla handlare att anmäla alla brott de utsätts för.

- Sverige ska vara ett paradis att driva företag i, inte ett paradis för kriminella. Vi hoppas att kampanjen ska sätta fokus på säkerhetsfrågan inför valet i september, säger Tina Thorsell, kommunikationschef på Svensk Handel, i en kommentar.

"Dagens rättssystem är ohållbart"

I samband med sin säkerhetsvecka lanserar Svensk Handel vad organisationen beskriver som “Tjuvpartiet”. Exakt vad partiet ska göra är något oklart. Ambitionen är dock att antalet stölder ska minska.

– Handeln är mycket brottsutsatt men blir tyvärr alltför ofta sviket av rättssamhället. Genom att lansera Tjuvpartiet vill vi visa att dagens rättssystem är ohållbart. Politikerna behöver visa att de tar handlarnas och inte tjuvarnas parti, säger Tina Thorsell.

LÄS ÄVEN: Svensk Handel om kampen mot den "kinesiska gräddfilen"

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!