Zalando bygger supermodernt lager för över 2 miljarder

"Ska dubbla intäkterna i denna region".

Den tyska online-modejätten Zalando bygger ett nytt logistikcenter. Den här gången i Nederländerna, i Bleiswijk nära Rotterdam. 

Företaget grundades 2008 och i januari 2016 öppnade Zalando sitt första lager utanför Tyskland, i norra Italien. Ett år senare kunde vi avslöja att modeaktören planerade ett satellitlager i Norden som skulle hamna i Brunna utanför Stockholm. I oktober förra året skickade Zalando sitt första paket från Sverige-lagret, men en officiell invigning skedde i januari i år. 

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Zalandos nya Sverigelager i Brunna

I juni förra året öppnade Zalando även ett ytterligare lager i Italien, som blev ungefär lika stort som det nordiska. 

Idag har bolaget totalt nio logistikcentrum runt om i Europa, varav sex stycken är under konstruktion.

Och nu, ett halvår efter att det nordiska logistikcentret i Brunna öppnats officiellt, meddelar Zalando att de i sommar ska börja bygga ännu ett lager. Zalando kommer att investera 200 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 2,1 miljarder kronor, i att ha den högsta automationsnivån utav alla företagets logistikcentrum. Zalando skriver att den höga graden automation kommer att frigöra lagermedarbetarna från ergonomiskt krävande uppgifter. 

– Ett starkt logistiknätverk är grunden för att kunna genomföra vår tillväxtstrategi och vår vision om att bli startpunkten för mode, säger Jan Bartels, Logistikchef på Zalando, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Genom att bygga ett toppmodernt lager i Bleiswijk är vi säkra på att vi har tagit ett viktigt steg i utvecklingen mot att bygga upp infrastrukturen för att uppnå vårt mål om 20 miljarder GMV år 2023/2024.

Den nya anläggningen kommer att ha en yta på 140 000 kvadrat meter och ha en total lagerkapacitet på 16 miljoner artiklar. På sikt planerar företaget att 1 500 nya jobb kommer att skapas.

Lagret i Bleiswijk kommer att leverera produkter till Zalandos kunder i Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Frankrike, Spanien och Storbritannien. De första paketen ska skickas från centret sommaren 2021.

Annons
Annons

– Benelux-länderna spelar en viktig roll i Zalandos tillväxtambitioner. De kommande fem åren siktar vi på att dubbla intäkterna i denna region och därmed stärka vår position som marknadsledare. Öppnandet av logistikcentret i Bleiswijk är en viktig hörnsten för att möjliggöra denna tillväxt, säger Kenneth Melchior, Direktör för Nordeuropa på Zalando, och tillägger:

– Vi ser fram emot att förbättra kundupplevelsen genom att minska våra leveranstider i Benelux-området och införa tjänster med leverans samma dag-leveranser och leveranser nästföljande dag, så snart Bleiswijk är i full drift.

Zalando skriver även att företaget ska investera i hållbara lösningar, och kommer till exempel att installera solpaneler på det nya lagrets tak.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!