Dryga böter för e-handlare som bröt mot EU:s geo-blockinglag

Totalt 111 miljoner euro i böter.

I vintras slog EU fast att det är olagligt för e-handlare att bara sälja till vissa länder inom EU. I slutet av februari i år var den nya lagen mot så kallad geo-blocking ett faktum.

LÄS ÄVEN: EU slår fast ny lag mot geo-blocking

Annons
Annons

Det innebär också att företag kan bötfällas om de bryter mot reglerna och så har nu skett. Det är teknikföretagen Philips Pioneer, D&M och Asus som nu bötfälls av unionen.

17 månader lång utredning

Domen kommer efter en 17 månader lång undersökning, som nu visar att de fyra företagen inte bara använt sig av geo-blocking, utan även ska ha försökt begränsa sina återförsäljare att sätta vilka priser de vill, även det baserat på kundens geografiska vistelseort. Detta skriver Reuters.

De produkter som man bland annat reglerat priserna efter ska ha varit köksmaskiner, bärbara datorer och hifi-produkter. Företagen ska ha insisterat på att deras återförsäljare tillämpar fasta eller minsta återförsäljningspriser, enligt domen.

LÄS ÄVEN: Pär Svärdson: "Jag tycker oerhört illa om det här"

"Miljontals europeer fick högre priser"

Värst ska Pioneer ha varit, som ska ha praktiserat de olagliga metoderna i 12 olika EU-länder medan de andra företagen gjort detsamma i vars ett eller två länder.

- Som ett resultat av de åtgärder som vidtagits av dessa fyra företag fick miljontals europeiska konsumenter högre priser på köksmaskiner, hårtorkar, bärbara datorer, hörlurar och många andra produkter, ska EU:s kommissionär för marknadskonkurrens, Margrethe Vestager, ha sagt i ett uttalande. 

LÄS ÄVEN: Vad innebär geo-blocking för svenska e-handlare

Notan: 111 miljoner euro

Totalt ska de fyra företagen betala drygt 111 miljoner euro för sina regelbrott. Värst blev det för Asus, som fick böta 63,5 miljoner euro. Philips nota landade på nära 30 miljoner euro, Pioneers på drygt 10 miljoner euro och D&M klarade sig på 7,7 miljoner euro i böter.

Annons
Annons

Asus ska ha nekat till att kommentera saken och de övriga tre ska inte ha gått att nå. Samtliga tre företag ska dock ha erkänt för domstolen att de agerat felaktigt i utbyte mot mellan 40 och 50 procent lägre böter än de annars skulle ha fått, enligt Reuters.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!